Emniyetten polislere talimat: Copu doğru düzgün kullan, kafaya göze vurma

Haber Giriş : 12 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplumsal olaylara müdahale sırasında polisin zor kullanma yetkisini kullanırken olumsuz bir görüntü vermesinden rahatsız olan Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatı uyardı.

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, 81 ilin emniyet müdürlüklerine gönderdiği genelgede, polisin cop kullanma ve kelepçe takma esnasında bazı kural ihlalleri olduğunu bildirdi. Aydıner, kelepçe takma ve cop kullanma sırasında yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için personelin eğitilmesi talimatını verdi.

Önümüzdeki günlerde polise intihar teşebbüsünde bulunan vatandaşa davranış şekilleri, suçluyu etkisiz hale getirme, kelepçe takma, cop kullanma, yakın savunma teknikleri, gözaltına alma, arama teknikleri gibi konularda eğitim verilecek. Bir emniyet yetkilisi cop kullanma kurallarını şöyle özetliyor:

En basit kurallar
* Bir olay anında polis karşısındaki kişinin elinde kesici, delici ya da ateşli bir silah varsa, onu engellemek için copunu kullanır.

* Cop genellikle omuzdan aşağı bölümlere, yani kol, bilek ve ele vurulur.

* Eğer toplumsal olaylarda topluluğu dağıtmak için kullanılıyorsa cop belden aşağı, yani bacak kısmına vurulmalıdır. Bunlar dışındaki kullanımlar yanlıştır.

* Mesela yere düşmüş bir şahsın vücudunun her yerine, hatta başına dahi vuruluyor. Bu kesinlikle hatalı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber